Płyty warstwowe gładkie, nie perforowane doskonale sprawdzają się podczas konstrukcji budynków mieszkalnych, biurowych, ale także obiektów przemysłowych.
Ich konstrukcja pozwala na rozmieszczanie ich w pionie lub poziomie.
Grubość takich płyt może się wahać od 30 – 60 mm.
Płyty warstwowe z rdzeniem poliuretanowym są doskonałym elementem konstrukcyjnym w przypadku budowy chłodni lub obiektów, w którym przechowywane mają być warzywa i owoce.
Wykorzystane mogą być także przy budowie magazynów i budynków rolniczych; budynków zajmujących się przetwórstwem spożywczym oraz ubojni.
Mogą one stanowić element konstrukcyjny wewnątrz i na zewnątrz budynku.
Z uwagi na ich lekkość i wytrzymałość oraz łatwy montaż, budowa obiektu staje się bardziej ekonomiczna.
Budynki takie są odporne na zmiany temperatur i wszelkiego rodzaju przeciążenia, ponieważ mimo lekkości materiału jest on niezwykle odporny na zniszczenia i odkształcenia.
Płyty warstwowe nie wymagają także specjalnej konserwacji i łatwo się je czyści.