Niewątpliwie kompost jest najlepszym możliwym sposobem na użyźnienie ziemi. Możemy wyprodukować kompost sami lub go zakupić. Produkcja przebiega w dwojaki sposób. Możemy produkować kompost w pryzmie lub kompostowniku. Produkcja w pryzmie polega na umieszczeniu jej bezpośrednio na glebie (nie jest konieczna budowa lub zakup kompostownika), co sprawi, że mikroorganizmy bez problemu przenikną do pryzmy, pamiętajmy jednak o odgrodzeniu jej od wiatru i słońca. Wilgotność powinna wahać się miedzy pięćdziesięcioma a sześćdziesięcioma procentami. W przeciwnym razie niska temperatura sprawi, że mikroorganizmy wymrą, natomiast wysoka spowoduje gnicie kompostu. Najłatwiej zalewać kompost deszczówką zebraną w beczce lub wiadrze postawionym blisko kompostu. Kompostowanie takie trwa około półtora roku. Natomiast kompostowanie w gotowym kompostowniku jest krótsze i łatwiejsze, ponieważ kompost ma od początku zapewnione odpowiednie warunki, a czas jego dojrzewania wynosi około dziewięć miesięcy. Wystarczy tylko przewrócić go od czasu do czasu. Jeśli natomiast razi nas zapach kompostu i jego wygląd w naszym ogrodzie, warto rozważyć kupno gotowego, który oferuje Ziemia Polska Kompostownia.