Coraz częściej słyszy się o szkodliwym działaniu glutenu na nasz organizm, a w szczególności na kosmki jelitowe. Nauka dowiodła, że jest w tym dużo racji, a najbardziej szkodliwa jest pszenica. Jest to obecnie groźny rodzaj pożywienia, który wpływa niekorzystnie na cały organizm, siejąc w nim niemałe spustoszenia. Jest ona dodatkowo bardzo nadużywana, co powoduje wzrost ilości przypadków alergii pokarmowej. Nauka bije więc na alarm. Praktycznie cała żywność wysoko przetworzona zawiera w swoim składzie pszenicę pod najróżniejszymi postaciami. Cała żywność typu fast food jest kopalnią pszenicy. Ze względu na jej ogromną powszechność, spożywamy ją bezustannie każdego dnia. Kłopoty ze zdrowiem i nadprogramowymi kilogramami masy ciała, jak donosi nauka, wynikają z nadmiernej podaży pszenicy. Zajadamy się nią ze smakiem, nie zwracając uwagi na to, jakie niepożądane skutki uboczne towarzyszą tej czynności. Wystarczy otworzyć oczy i dopuścić do swojej świadomości, w czym tkwi problem oraz wziąć odpowiedzialność za własne zdrowie.